Hoppa till innehåll

Om Uppsala Business Park

Den strategiskt perfekta platsen för innovation

Uppsala är själva navet i Sveriges mest dynamiska tillväxtzon (Stockholm/Uppsala) för utveckling och produktion inom Life Science. Mitt i detta område ligger Uppsala Business Park strategiskt placerad. På just denna plats skapade det internationellt erkända läkemedelsföretaget Pharmacia historia genom att bygga en innovativ miljö perfekt för forskning och utveckling inom life science och biotech. Härifrån når man Arlanda flygplats på bara 30 minuter – vilket gör UBP till en global arena för forskning och affärsutveckling.

”Designed to inspire, innovate and rapidly industrialize life-changing solutions, Uppsala Business Park is a magnet for fresh-thinkers ready for real acceleration.

It’s where innovations become businesses. Where scale-ups take off. Where talent relocates. A place for companies to connect, collaborate and create together.”

En plats skapad för samarbete

Hela idén bakom Uppsala Business Park bygger på att skapa de bästa förutsättningarna för utveckling för att förbättra människors liv genom samarbete mellan individer, företag och organisationer.

UBP ligger med absolut närhet till Uppsala universitet, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Läkemedelsverket, Akademiska sjukhuset, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Livsmedelsverket och STUNS (Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle).

Inom UBP-området finns även en mängd företag med kompetens och produkter inom ett flertal områden. Det finns med andra ord åtskilliga potentiella samarbetsmöjligheter som skapar framgång.
Området Uppsala Business Park är en företagspark som till stora delar ägs av Corem Property Group AB som tillsammans med ett flertal fastighetsägare gemensamt arbetar för utvecklingen av parken.

Nära till allt

I Uppsala Business Park finns det mesta på nära avstånd: restauranger, shopping och service, hotell, långtidsboende, gym, padelbanor och mycket annat. UBP erbjuder också natursköna platser för avkoppling och rekreation, motion och träning.

Uppsala är staden med nära till allt. Bland de många kommunikationsalternativen kan nämnas: pendeltåg, expresståg och bred motorväg till Arlanda och Stockholm. För kommunikation i Uppsala finns olika lokala transportalternativ – bland annat en frekvent trafikerad busstrafik – som länkar ihop Uppsala City med UBP.

Flexibla utrymmen som möjliggör tillväxt

Våra fastigheter erbjuder en inbyggd flexibilitet så att funktioner och interiörer snabbt kan ändras. Detta gör det enklare att skala upp eller ner, och att anpassa lokalen efter verksamhetens aktuella behov. Hyresperioden kan variera i längd och även en viss grad av flexibilitet kan skrivas in i hyresavtalet.

Ett område under
snabb utveckling

Uppsala Business Park (kvarteret Fyrislund) är ett av de områden där utvecklingen är mest intensiv inom Uppsala kommun. Om du vill följa resan till en ny detaljplan för området kan du göra det på Uppsala kommuns egen informationssida.

Byggd på en historia av framgång

Hjärtat i dagens Uppsala Business Park utgörs av det som tidigare var läkemedelsbolaget Pharmacias byggnader. Det var här som bolaget på 60-talet lade grunden till högklassig forskning på en mängd områden – forskning som har gett området ett välgrundat och imponerande internationellt rykte inom hela life science-världen.

I början på 60-talet förberedde Pharmacia sin framtida expansion genom att köpa jordbruksmark, ungefärligt motsvarande samma storlek och yta som UBP idag.

1971 tilldelades en av Pharmacias byggnader Kasper Salin-priset med motivationen:
”Anläggningen utgör ett exempel på byggande där kraven på teknisk rationalitet och god arbetsmiljö har kunnat förenas i en stark konstnärlig gestaltning.”

I flera decennier bedrevs här världsledande forskning och högkvalitativ produktion av läkemedel och diagnostiska instrument. En insats som har påverkat och förbättrat människors hälsa och välbefinnande över hela världen.

2006 förvärvade fastighetsbolaget Klövern (numera Corem Property Group) en stor del av området och i och med detta grundades platsen Uppsala Business Park. Idag är Uppsala Business Park hemvist för nära 100 företag. De flesta är verksamma inom life science och många av dem är redan världsledande inom sina respektive områden.